Gå direkt till innehåll
65 procent av svenska konsumenter tycker att biometriska betalsätt är både säkrare och lättare att använda jämfört med traditionella lösenord.
65 procent av svenska konsumenter tycker att biometriska betalsätt är både säkrare och lättare att använda jämfört med traditionella lösenord.

Pressmeddelande -

Traditionella lösenord kan fasas ut – biometri på väg att ta över

Svenskarna är på god väg att överge lösenorden.
En ny studie från Visa visar att många är oroliga över säkerheten i att använda bara lösenord, samtidigt som biometriska lösningar upplevs vara både snabbare och enklare.
– Ju bättre biometriska lösningar, desto färre traditionella lösenord kommer vi behöva använda. Det vinner både konsumenter och handlare på, säger Eilin Schjetne, Product director på Visa.

Betalningar med hjälp av traditionella lösenord har länge varit det självklara sättet. Men nu kan lösenorden vara på väg att bytas ut. En ny undersökning från Visa av den svenska betalmarknaden visar att en stor majoritet, 65 procent, av svenska konsumenter tycker att biometriska betalsätt är både säkrare och lättare att använda jämfört med traditionella lösenord. I dag betalar 4 av 10 svenskar med hjälp av biometri, exempelvis via fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, varje vecka.

Fingeravtrycksskanning är den mest använda biometriska metoden: 41 procent av svenskarna använder metoden regelbundet. Det är också den metod som anses vara allra mest säker. 86 procent av svenskarna upplever att den är helt säker. Motsvarande siffra för lösenord är 67 procent.
– Biometriska lösningar växer och blir allt mer vanligt förekommande i Norden. Sverige ligger långt fram med en utbredda användning av betalmetoder som också använder biometri. Biometri är framtiden, och vi kommer att få se en ökad användning av andra biometriska metoder som röstigenkänning och scanning av venmönster, säger Eilin Schjetne.
– De traditionella lösenorden kommer självklart att finnas kvar även framöver, det finns fortfarande många människor som inte har tillgång till biometri. Men för många kommer lösenorden främst fungera som en backup-lösning. Fler än hälften av kortanvändare i Skandinavien skulle byta bank eller kortutgivare om de inte kan erbjuda biometriska lösningar. Intresset är alltså stort.

3 av 4 har avbrutit onlineköp på grund av betalstrul
Samtidigt innebär lösenorden problem – både för kunder och företag. Visas undersökning visar att 75 procent av svenskarna någon gång har avbrutit ett köp online. Den vanligaste anledningen att avbryta ett köp är för att betalkortet inte finns nära till hands. Annars handlar det om att man har problem med att logga in eller att man har glömt bort sitt lösenord.
– Uteblivna köp på grund av osmidiga betalningar kan skapa förluster som e-handlare inte har råd med. E-handeln hålls tillbaka av kunder som inte orkar hantera en krånglig check-out-process. Det kan biometriska betalmetoder vara lösningen på. Dessutom kommer det betyda en ökad säkerhet och att kunder kan handla utan att behöva komma ihåg sitt lösenord, säger Eilin Schjetne.

Övriga siffror från studien:

  • 55 procent tycker att det är frustrerande att betala med lösenord, då de lätt glömmer bort det.
  • 48 procent upplever att det är tidskrävande att betala med lösenord.
  • 20 procent av svenskarna använder samma lösenord till alla sina konton.
  • 31 procent tycker att den största fördelen med biometrisk autentisering är att det är lättare och snabbare än traditionella lösenord.
  • 38 procent har betalat med biometri senaste veckan. Vanligaste anledningarna till att man inte har betalar med hjälp av biometri är: Banken erbjuder inte tjänsten, man vet inte hur man använder biometri eller har inte en som stödjer metoden.

Så gjordes studien
1000 kreditkortsinnehavare jämt fördelade i Sverige, Norge och Danmark tillfrågades via en webbaserad undersökning om sina betal- och handelsvanor. Intervjuerna gjordes under 2019 och de tillfrågade var över 18 år gamla.

Ämnen

Kategorier


Om Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) är världsledande inom digital betalning. Vårt uppdrag är att ansluta världen genom det mest innovativa, pålitliga och säkra betalningsnätverket, vilket gör det möjligt för privatpersoner, företag och ekonomier att utvecklas. Vårt avancerade globala bearbetningsnät, VisaNet, erbjuder säkra och pålitliga betalningar runt om i världen och kan hantera fler än 65 000 transaktionsmeddelanden varje sekund.

Vårt ständiga fokus på innovation är en katalysator för den snabba tillväxten av uppkopplad handel oavsett enheter, och en drivkraft bakom drömmen om en kontantlös framtid för alla, överallt. När världen går från analog till digital finns Visa med i stor skala för att omforma framtidens handel genom produkter, personer och nätverk. Mer information finns på About Visa och @VisaNews på Twitter.

Kontakter

European Press Office (Including out of hours)

European Press Office (Including out of hours)

Presskontakt +44 207 795 5336

Relaterat innehåll

Visa Foundation stödjer Röda korsets och Unicefs arbete under coronapandemin

Visa Foundation stödjer Röda korsets och Unicefs arbete under coronapandemin

Visa Foundation skänker 8,8 miljoner dollar till hjälporganisationer som arbetar med att stödja återhämtningen från coronapandemins effekter. I Europa har den senaste månaden 1,4 miljoner dollar getts till organisationer som hjälper särskilt utsatta hushåll och individer. Däribland Röda korset, Unicef och Läkare utan gränser.

Nordenchefen Henning Holtan: "Förvärvet av Plaid, kombinerat med våra många andra fintechsatsningar, gör att Visa kan leverera ännu större värde."

Visa köper fintechbolag för 50 miljarder kronor

​Visa förvärvar fintechbolaget Plaid för 5,3 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Köpet innebär möjligheter för Visa att gå in på en ny marknad, men också förbättra sin nuvarande verksamhet.

Tokensmöjliggör bland annat ännu säkrare betalningar med hjälp av enheter, som en mobiltelefon eller klocka.

Stor milstolpe nådd – en miljard tokens utfärdade

Visa har nu utfärdat mer än en miljard tokens världen över. Tjänsten innebär att en kortägares 16-siffriga kortnummer byts ut mot ett digitalt id, en token, vid betaltillfället och möjliggör bland annat ännu säkrare betalningar med hjälp av enheter, som en mobiltelefon eller klocka.

​​Det är viktigt för småföretagare att anpassa sig till de nya kundbeteendena som uppstått efter coronapandemin. Detta vill Visa nu hjälpa dem med.

Visa hjälper åtta miljoner småföretag i Europa – stöttar återhämtning efter coronapandemin

Småföretag över hela världen har drabbats särskilt hårt av coronapandemin, med stora förluster inom områden som detaljhandel och besöksnäring. För att stötta dem – och i samhällena de verkar – initierar Visa nu ett program för att hjälpa småföretag över hela världen. Sammanlagt kommer Visa stötta 50 miljoner små- och mikroföretag i sin återhämtning. Åtta miljoner av dem i Europa.

Under coronavåren (februari–april 2020) ökade antalet blippbetalningar i Sverige med mer än 50 procent.

500 miljoner fler blippbetalningar – efter höjda beloppsgränser i Europa

​Kontaktlösa betalningar rusar i Europa. Nya siffror visar att 500 miljoner fler blippbetalningar har gjorts med ett Visa-kort sedan beloppsgränsen för ett köp höjdes. Höjningen gjordes i 29 europeiska länder under våren som ett led i att begränsa smittspridningen under coronapandemin.

Om Visa

Visa (NYSE: V) is a world leader in digital payments, facilitating transactions between consumers, merchants, financial institutions and government entities across more than 200 countries and territories. Our mission is to connect the world through the most innovative, convenient, reliable and secure payments network, enabling individuals, businesses and economies to thrive. We believe that economies that include everyone everywhere, uplift everyone everywhere and see access as foundational to the future of money movement. Learn more at Visa.se.

Visa Sverige

Mäster Samuelsgatan 42
111 57 Stockholm
Sverige