Pressmeddelande -
Fler än sex av tio betalar oftare med kort utomlands i dag
Svenskar är snabba på att anamma trender som att bo hemma hos en främling på semestern. Nu visar en ny Sifo från Visa Europe att fler hakar på trenden att betala med kort utomlands. Drygt sex av tio svenskar betalar oftare med kort på resan i dag än för fem år sedan. Samtidigt planerar var fjärde att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.
Stockholm, 20 juni 2016 – Nu är det dags för semestertider och för nära en av tre svenskar (32 procent) innebär det en utlandsresa. Inför sommaren har Visa Europe kartlagt hur svenskarna använder sitt kort på resan. I undersökningen framkommer det att fler än sex av tio svenskar (65 procent) oftare betalar med kort utomlands i dag än för fem år sedan.
Så många som varannan svensk (50 procent) anser sig också ha en relativt god uppfattning om kortacceptansen hos handlare i länder runt om i Europa.
– Det pågår ett skifte just nu där svenskarna börjat använda sina kort på resan i en allt större utsträckning. Samtidigt kan vi också se hur fler och fler handlare i Europa börjar acceptera kortbetalningar. I dag kan man handla med sitt Visakort på fler än 40 miljoner ställen runt om i världen, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.
Vi använder kort i större utsträckning än tidigare när vi reser
Svenskar är flitiga användare av såväl kort som olika betalappar på hemmaplan. I år planerar dessutom var fjärde svensk (25 procent) att bara använda kort på utlandssemestern, medan 49 procent uppger att de främst kommer att använda kort, men även lite kontanter. Något fler yngre, i åldern 15-34, planerar att använda enbart kortet på resan i sommar.
– När vi reser tar vi gärna med oss våra svenska beteenden, som att ständigt vara uppkopplade så att vi kan dela med oss av våra upplevelser. När det kommer till hur vi betalar på resan så är det intressant att vi nu har börjat använda våra kort i större utsträckning även utomlands, säger Kajsa Beausang, Chefredaktör på tidningen RES.
Bekvämt att använda kortet på resan
Åtta av tio anser att det är mer bekvämt att betala med kort än med kontanter på resan. Fler än 8 av 10 (84 procent) tycker dessutom att det är viktigt att det finns möjlighet att betala med kort när de reser utomlands. Mer än varannan svensk (53 procent) väljer att betala i lokal valuta på resmålet när de betalar med kort, vilket bekräftas av Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.
– Vi rekommenderar att man alltid väljer lokal valuta och inte svenska kronor när man betalar med sitt kort utomlands, för att få den bästa växelkursen, säger Christina Lind.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av Visa Europe i Sverige, under perioden 1-9 Juni 2016. I undersökningen deltog 1135 respondenter i Sverige via online-intervjuer. Undersökningen är riksrepresentativ.
Ämnen
Kategorier
Om Visa Europe
Visa Europe är ett företag som tillhandahåller betalningsteknologi och som ägs och styrs av medlemsbanker och andra betaltjänstleverantörer från 38 länder runtom i Europa.
Visa Europe är kärnan i ekosystemet av betalningar och möjliggör för miljontals europeiska konsumenter, företag och myndigheter att genomföra elektroniska betalningar. Medlemmarna ansvarar för att tillhandahålla kort, ansluta detaljhandlare och fatta beslut kring avgifter som rör kortanvändare och handlare. Visa Europe är också den största aktören som processar transaktioner och ansvarar för att bearbeta mer än 16 miljarder transaktioner årligen – med en hastighet på upp till 1 627 transaktioner per sekund.
Det finns mer än 500 miljoner Visakort i Europa och 1 av varje 6 euro som spenderas i Europa är just med ett Visakort. Den totala omsättningen på Visakort överstiger 2 triljoner årligen, med 1,5 triljoner euro spenderade genom point-of-sale.
Sedan 2004 är Visa Europe frikopplat från Visa Inc. och inkorporerat i Storbritannien, med en exklusiv, oåterkallelig och evig licens i Europa. Båda företagen jobbar i partnerskap för att möjliggöra globala betalningar med Visa i fler än 200 länder världen över.
För mer information, besök www.visa.se och @VisaEuropeNews